Cornellstipendiet delas varje år ut av ULS (Ultuna Studentkår) och ASK, och i år var det ASK’s Sophie Wiström som tilldelades det och är nu på plats för att spendera två terminer på universitetet. Inför ansökningsperioden då nya studenter kan ansöka till stipendiet har Sophie skrivit till oss och berättat hur hennes tid vid Cornell varit hittills. Spännande läsning, och framför allt för nyfikna ASKeter som själva funderar på att söka stipendiet!

”Hej,
Jag läser ett utbytesår vid Cornell University via ett stipendium som delas ut av Cornellkommittén, under ULS och ASK. Mer information om hur du söker stipendiet hittar du på respektive kårs hemsida.

Cornell ligger vid staden Ithaca i delstaten New York, ungefär halvvägs till Niagarafallen från New York City. Här ordvistas det om att Ithaca is Gorgeus, med sina över hundra vattenfall i området. Det här är helt rätt plats om du gillar att vandra i storslagen natur. Taughannock falls som är känt för att vara längre än Niagarafallen, är bara ett av alla utflyktsmål. Universitet ligger på en kulle som höjer sig över staden och sluttar mot Cayuga lake, en av finger lake sjöarna här. Ithaca framhäver själv gärna att staden har fler restauranger per invånare än New York. Campus är väldigt stort och här erbjuds allt en kan tänka sig om inte mer. Ett gigantiskt arboretum, en botanisk trädgård, vattenfall, en sjö att paddla i och den välbesökta glassbaren, för att nämna några höjdpunkter.

Att introduceras till Cornell är inget som det tas lättvindigt på. Jag hann vara här i en och en halv vecka innan själva kurserna startade. Det har varit inspark för internationella studenter, introduktionsvecka för utbytesstudenter, för utbytesstudenter inom CALS (College of Agriculture and life science) och jag har deltagit på Orientation week som är för alla nya studenter vid Cornell University. Cornell är vacker plats att vara på och som om inte det var tillräckligt så finns här massvis av kurser att läsa. I mätningar rankas alltid Cornell högt, bland de tjugo bästa universiteten. För att skapa nöjda studenter erbjuds vi att prova på olika kurser för att sedan välja mer exakt vilka en vill fortsatta på. Nu i efterhand undrar jag varför jag inte sökte cave diving, tree climbing eller Introduction to Wines and Vines. Det blev främst kurser inom landskapsarkitektur.
Min studiokurs fokuserar på Broadway i New York. För en vecka sedan gjorde vi en studieresa dit och passade på att ta en inspirationspromenad på Highline. Vår professor är examinerad från Harvard och har tillsammans med Nina Bassuk skrivit böcker i ämnet. Förutom plugg finns här mycket annat att göra, Cornell har ett väldigt aktivt studentliv. Det finns nära tusen olika klubbar att vara med i. Ett axplock är Quidditch och Squirrel watchers club men också de mer seriösa Outdoor club, Gleeclub, Design Connect och Cornell Debate Club. Det här året är Cornell värduniversitet för IvyQ(www.IvyQ.org), ett queerkonvent mellan alla Ivyleaguemedlemmar. På fredagar har observatoriet öppet hus så tillsammans med kollektivet där jag bor gick vi dit för att se stjärnor natten lång.

Häromdagen hade jag äran att få hälsa på Henrik Sjöman, som vanligtvis ansvarar för växtteknikkursen på Alnarp men har varit här och forskat pa sin post doc. Tipsar alla trädintresserade att ta del av den. Ungefär samtidigt som Henrik reste tillbaka till Sverige så fick jag  finbesök från SLU för att fira SLU:s och Cornells 60års jubileum. Det var en intensiv men rolig helg, med Elisabeth Garreths rektorsinstallation, Homecoming weekend och svenskmiddag med flera gamla alumner som har läst ett utbytesår vid Ultuna eller Alnarp. Dat var fascinerande hur mycket svenska de fortfarande talade, undrar om jag kommer vara lika bra pa engelska när det är dags for 100års jubileum.

Om ni har några frågor så maila mig!
 

Mail till Sophie: sophie.wistrom@gmail.com

IMG_3920
ASKs ordförande Sandra och Cornellstipendiaten 15/16 Sophie.

IMG_3940

ASKs ordförande Sandra var på plats för Cornells 60-årsjubileum.
ASKs ordförande Sandra var på plats för Cornells 60-årsjubileum.